Σάββατο 20 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Προσπάθειες να μεταπειστεί ο Αλ. Αλαβάνος

Την Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε χτες ο Αλ. Αλαβάνος για τους λόγους που τον οδήγησαν στο να αποφασίσει να υποβάλει την παραίτησή του απ' τη βουλευτική του έδρα και να αποχωρήσει από την προεδρία του σχήματος. Επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ έκανε λόγο για θολή πολιτική στόχευση, για λάθη και αδυναμίες που επέτρεψαν στο να καθορίζει την πολιτική ατζέντα ο ΛΑ.Ο.Σ., απολογήθηκε για τη συμμετοχή του στο ντιμπέιτ λέγοντας πως τον διαβεβαίωσαν ότι όλοι συμφωνούν και ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν. Μέλη της ΚΟ φέρεται να ζήτησαν απ' τον Αλ. Αλαβάνο να τους δώσει λίγο χρόνο και να μην υποβάλει άμεσα την παραίτησή του, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για το θέμα.

Μέχρι χτες ο Αλ. Αλαβάνος φερόταν αμετακίνητος στην απόφασή του για παραίτηση, ωστόσο την ερχόμενη Δευτέρα η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει εκ νέου παρουσία του σε μια τελευταία προσπάθεια να τον μεταπείσει. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν αποχωρεί απ' την πολιτική και ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο - όπως λέγεται - θέλησε με την κίνησή του αυτή να δηλώσει ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και ότι διαφορετικά θα έπρεπε ή να σωπάσει ή να συγκρουστεί για λάθη και παραλείψεις από πλευράς της ηγεσίας του ΣΥΝ. που κατά τη γνώμη του ευθύνονται για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τη γνώμη του βεβαίως δε συμμερίζεται η πλειοψηφία του ΣΥΝ. Μάλιστα, χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Α. Καρίτζης, μιλώντας στο «Κανάλι 1» δήλωσε πως «οι επιλογές που έχουμε κάνει μέχρι τώρα θεωρούμε ότι στα βασικά τους σημεία είναι ορθές (...). Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε κάνει κάποιο σοβαρό σφάλμα».

Ο Α. Καρίτζης διέψευσε ότι στην ΠΓ του ΣΥΝ ο Αλ. Αλαβάνος κατήγγειλε πρόσωπα και πράγματα, απλώς, όπως είπε, «έγινε μια συζήτηση για αδυναμίες (...) συμβάλλει μια τέτοια συζήτηση». Τον κάλεσε να μην επιμείνει στην παραίτησή του λέγοντας πως τα όποια προβλήματα θα συζητηθούν και θα λυθούν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ παρενέβη και στη διαμάχη για το ποιος τίθεται επικεφαλής του σχήματος στις εκλογές. Οπως είπε, «υπάρχει επικεφαλής στην εκλογική μάχη. Υπάρχει μια παράδοση γύρω απ' αυτό το ζήτημα (...). Ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ είναι επικεφαλής της εκλογικής μάχης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το στοιχείο δεν έχει προκύψει ως μια διεκδίκηση στενών ιδιοτελών συμφερόντων από τη μεριά του ΣΥΝ, αλλά έχει τεθεί από μας με το σκεπτικό της καλύτερης δυνατής απόδοσης του σχήματος (...) και όχι με μια διάθεση ιδιοτελών συμφερόντων του ΣΥΝ έναντι άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, ο Μ. Γλέζος απάντησε σε έντονο ύφος για το θέμα αυτό λέγοντας: «Δεν υπάρχει κανένα κεκτημένο δικαίωμα του ΣΥΝ να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας του Φλαμπουράρη».

Με ανακοίνωσή της η ΑΚΟΑ εκφράζει την ανησυχία της για τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, που «δοκιμάζουν την αξιοπιστία του», και αναφέρει ακόμα πως όποτε «σε συνθήκες αδιαφάνειας, με κλειστές στους πολλούς διαδικασίες, επιχειρήθηκε να λυθούν σπουδαία ζητήματα, η βλάβη ήταν τεράστια (...) Εξωθήθηκαν στελέχη στην αχρήστευση, στην απουσία, στην αδράνεια». Η ΑΚΟΑ δηλώνει πως διαφωνεί με τον τρόπο που επιχειρείται να λυθούν τα προβλήματα, χωρίς «να έχει τοποθετηθεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι συλλογικοί θεσμοί», και καλεί τον Αλ. Αλαβάνο να παραμείνει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ